Grzanki kruton są popularne w Polsce, głównie jako dodatek do różnych zup. Robi się je prosto i szybko, a potrafią nadać daniu wyjątkowy smak. To niewielkie kawałki przypieczonego chleba, które wywodzą się z Francji i mimo, że są niepozorne, potrafią całkowicie zmienić smak potrawy – oczywiście na lepsze. W poniższym artykule przedstawiono sposób na zrobienie najlepszych domowych krutonów, także w serowej wersji. Przeczytaj poniższe przepisy, a następnie zabierz się do ich przygotowania!

Zalety robienia domowych krutonów

grzanki krutonNa sklepowych półkach roi się od wielkich opakowań krutonów, które od razu można wykorzystać do dania. Jednak najczęściej zawierają one niepożądane składniki, takie jak sztuczne barwniki czy konserwanty, dzięki którym nadają się do spożycia przez dłuższy czas. Dużo zdrowiej jest stworzyć własne krutony, których bazą będzie chleb – składnik dostępny w każdym domu w sporych ilościach. Dodatki można dowolnie modyfikować i tworzyć np. krutony z dodatkiem ziół czy różnymi rodzajami sera. Smakują wyśmienicie z zupami, np. pomidorową, czosnkową czy cebulową, choć niektórzy zjadają je po prostu jako przekąskę.

Krutony z czosnkiem z piekarnika

Składniki:

– pół bochenka białego chleba;

– ¼ szklanki oliwy z oliwek;

– łyżeczka lub dwie granulowanego czosnku;

– sól i pieprz do smaku.

krutonChleb pokrój w grubą kostkę, a następnie polej go oliwą z oliwy. Dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek został pokryty oliwą. W czasie mieszania, rozprowadź także po kawałkach chleba granulowany czosnek. Rozłóż chleb na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 175 stopni. Piecz najpierw przez 10 minut, aż grzanki zezłocą się, a następnie wyjmij je, wymieszaj i włóż na kolejne 5 minut. Po wyjęciu posyp solą i pieprzem według uznania i wystudź. Będą wtedy gotowe do spożycia.

Serowe krutony

Składniki:

– pół bochenka białego chleba;

– ¼ szklanki oliwy z oliwek;

– ząbek czosnku;

– ¼ szklanki startego żółtego sera;

– odrobina soli;

– do smaku przyprawy, np. tymianek, oregano, mieszanka ziół prowansalskich.

Chleb pokrój w kostki i pokryj je częścią oliwy z oliwek. Resztę oliwy zmieszaj z ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podgrzej ją na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kostki chleba i smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając i sprawdzając, czy nic się nie przypala. Postaraj się, by każda kostka była zrumieniona. Następnie przełóż krutony na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp je startym serem i piecz przez około 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po wystygnięciu krutony można wrzucić już do zupy.

Gotowe krutony przechowywać można w szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak smakują one wszystkim i w związku z czym nawet duża porcja szybko zniknie. Chrupiące i przypieczone grzaneczki są wspaniałym dodatkiem, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie udanego obiadu. Wykorzystaj powyższe przepisy, aby cieszyć się domowymi, świeżymi krutonami bez dodatku niepożądanych składników! Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj