Przepisy na grzanki kruton

Przepisy na grzanki kruton

Grzanki kruton s─ů popularne w Polsce, g┼é├│wnie jako dodatek do r├│┼╝nych zup. Robi si─Ö je prosto i szybko, a potrafi─ů nada─ç daniu wyj─ůtkowy smak. To niewielkie kawa┼éki przypieczonego chleba, kt├│re wywodz─ů si─Ö z Francji i mimo, ┼╝e s─ů niepozorne, potrafi─ů ca┼ékowicie zmieni─ç smak potrawy – oczywi┼Ťcie na lepsze. W poni┼╝szym artykule przedstawiono spos├│b na zrobienie najlepszych domowych kruton├│w, tak┼╝e w serowej wersji. Przeczytaj poni┼╝sze przepisy, a nast─Öpnie zabierz si─Ö do ich przygotowania!

Zalety robienia domowych kruton├│w

grzanki krutonNa sklepowych p├│┼ékach roi si─Ö od wielkich opakowa┼ä kruton├│w, kt├│re od razu mo┼╝na wykorzysta─ç do dania. Jednak najcz─Ö┼Ťciej zawieraj─ů one niepo┼╝─ůdane sk┼éadniki, takie jak sztuczne barwniki czy konserwanty, dzi─Öki kt├│rym nadaj─ů si─Ö do spo┼╝ycia przez d┼éu┼╝szy czas. Du┼╝o zdrowiej jest stworzy─ç w┼éasne krutony, kt├│rych baz─ů b─Ödzie chleb – sk┼éadnik dost─Öpny w ka┼╝dym domu w sporych ilo┼Ťciach. Dodatki mo┼╝na dowolnie modyfikowa─ç i tworzy─ç np. krutony z dodatkiem zi├│┼é czy r├│┼╝nymi rodzajami sera. Smakuj─ů wy┼Ťmienicie z zupami, np. pomidorow─ů, czosnkow─ů czy cebulow─ů, cho─ç niekt├│rzy zjadaj─ů je po prostu jako przek─ůsk─Ö.

Krutony z czosnkiem z piekarnika

Składniki:

– p├│┼é bochenka bia┼éego chleba;

– ┬╝ szklanki oliwy z oliwek;

– ┼éy┼╝eczka lub dwie granulowanego czosnku;

– s├│l i pieprz do smaku.

krutonChleb pokr├│j w grub─ů kostk─Ö, a nast─Öpnie polej go oliw─ů z oliwy. Dok┼éadnie wymieszaj, by ka┼╝dy kawa┼éek zosta┼é pokryty oliw─ů. W czasie mieszania, rozprowad┼║ tak┼╝e po kawa┼ékach chleba granulowany czosnek. Roz┼é├│┼╝ chleb na blasze do pieczenia wy┼éo┼╝onej papierem, a nast─Öpnie w┼é├│┼╝ do piekarnika rozgrzanego wcze┼Ťniej do temperatury 175 stopni. Piecz najpierw przez 10 minut, a┼╝ grzanki zez┼éoc─ů si─Ö, a nast─Öpnie wyjmij je, wymieszaj i w┼é├│┼╝ na kolejne 5 minut. Po wyj─Öciu posyp sol─ů i pieprzem wed┼éug uznania i wystud┼║. B─Öd─ů wtedy gotowe do spo┼╝ycia.

Serowe krutony

Składniki:

– p├│┼é bochenka bia┼éego chleba;

– ┬╝ szklanki oliwy z oliwek;

– z─ůbek czosnku;

– ┬╝ szklanki startego ┼╝├│┼étego sera;

– odrobina soli;

– do smaku przyprawy, np. tymianek, oregano, mieszanka zi├│┼é prowansalskich.

Chleb pokr├│j w kostki i pokryj je cz─Ö┼Ťci─ů oliwy z oliwek. Reszt─Ö oliwy zmieszaj z zio┼éami, czosnkiem przeci┼Ťni─Ötym przez prask─Ö i podgrzej j─ů na patelni. Na rozgrzany t┼éuszcz wrzu─ç kostki chleba i sma┼╝ przez 2-3 minuty, ca┼éy czas mieszaj─ůc i sprawdzaj─ůc, czy nic si─Ö nie przypala. Postaraj si─Ö, by ka┼╝da kostka by┼éa zrumieniona. Nast─Öpnie prze┼é├│┼╝ krutony na blach─Ö do pieczenia wy┼éo┼╝on─ů papierem. Posyp je startym serem i piecz przez oko┼éo 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po wystygni─Öciu krutony mo┼╝na wrzuci─ç ju┼╝ do zupy.

Gotowe krutony przechowywa─ç mo┼╝na w szczelnie zamkni─Ötym pojemniku, jednak smakuj─ů one wszystkim i w zwi─ůzku z czym nawet du┼╝a porcja szybko zniknie. Chrupi─ůce i przypieczone grzaneczki s─ů wspania┼éym dodatkiem, bez kt├│rego niekt├│rzy nie wyobra┼╝aj─ů sobie udanego obiadu. Wykorzystaj powy┼╝sze przepisy, aby cieszy─ç si─Ö domowymi, ┼Ťwie┼╝ymi krutonami bez dodatku niepo┼╝─ůdanych sk┼éadnik├│w! Smacznego.

Leave a reply

Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony, wyra┼╝asz zgod─Ö na u┼╝ywanie przez nas plik├│w cookies. wi─Öcej informacji

Aby zapewni─ç Tobie najwy┼╝szy poziom realizacji us┼éugi, opcje ciasteczek na tej stronie s─ů ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony bez zmiany ustawie┼ä lub klikaj─ůc przycisk "Akceptuj─Ö" zgadzasz si─Ö na ich wykorzystanie.

Zamknij