Poznaj zasady zdrowego odżywiania w 5 krokach

Poznaj zasady zdrowego odżywiania w 5 krokach

Zdrowe odżywianie jest nie tylko modne, ale co najważniejsze zmniejsza ryzyko wielu chorób. Dlatego zbilansowana dieta nie powinna być jedynie chwilowym zabiegiem odchudzającym i powinna mieć trwały charakter. Wiele osób nie ma czasu na przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków. W takiej sytuacji najlepszym wyborem jest vege catering. To sposób, aby przejść na dietę wegetariańską w łagodny sposób i jednocześnie dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W dzisiejszym poradniku przedstawimy Wam 5 kroków, które prowadzą do zdrowego odżywiania.

Krok pierwszy: jedz tylko wysokiej jakości produkty

sałatka vegeAby zdrowo się odżywiać należy spożywać tylko wysokiej jakości produkty. Powinny one pochodzić z pewnego źródła. Zatem najlepiej wybierać produkty ekologiczne, których produkcja jest dokładnie regulowana przez prawo i aby dany produkt otrzymał etykietę bio musi spełniać restrykcyjne normy. Bardzo ważne jest także wybieranie produktów, które nie są modyfikowane genetycznie. Zatem jeżeli wybieramy np. kukurydzę w puszce, koniecznie na etykiecie powinniśmy szukać informacji, że nie ma ona dodatków GMO. Również wybór warzyw i owoców ma duże znaczenie. Jeśli występuje sezon na dane produkty, to najlepiej kupować je w większej ilości, a w ostateczności zamrażać. Dzięki temu nie tracą one wiele wartości odżywczych. Także miejsce, gdzie kupujemy produkty ma znaczenie. Jak wiadomo w wielu supermarketach bądź dyskontach jakość pozostawia wiele do życzenia, dlatego lepiej wybierać sklepiki ekologiczne, ewentualnie targowiska bio, gdzie dodatkowo można zakupić miód czy ekologiczne jajka.

Krok drugi: Jak przygotowywać posiłki?

Nie od dziś wiadomo, że sposób przygotowania posiłków ma bardzo duże znaczenie. Smażenie nie jest zdrowe i sprawia, że jedzenie jest też ciężkostrawne. Dlatego warto przygotowywać posiłki w parowarze, w rękawie czy po prostu gotując w wodzie. W ostatnim przypadku należy pamiętać, by nie robić tego zbyt długi czas, aby nie pozbawić produktów ich właściwości odżywczych. Kolejną bardzo ważną rzeczą jest dobór odpowiednich garnków. Jeżelui teflon jest zdarty, podobnie jak powłoka ceramiczna, to nawet przygotowywanie najzdrowszego jedzenia w takich garnkach sprawia, że może być ono rakotwórcze. Zatem należy pamiętać o regularnej wymianie garnków.

Krok trzeci: zbilansowane posiłki to podstawa

świeży szpinakZdrowe odżywanie nie oznacza jedzenia tylko dużej ilości danego warzywa, gdyż posiłki muszą być odpowiednio zbilansowane, a ilość kalorii dopasowana do danej osoby i jej zapotrzebowania. Zatem różnorodność posiłków jest bardzo ważna. Jeżeli nie macie pojęcia, w które witaminy powinny być one bogate, to polecamy Wam vege catering. Tutaj nie ma żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, a wszystkie warzywa i owoce pochodzą z pewnego źródła, od lokalnych rolników.

Krok czwarty: jedz często, a mało!

Warto spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Powinny być one mniejszej objętości. Dzięki temu lepiej się przyswajają, a my nie czujemy się ociężali. Warto znaleźć swój rytm dobowy i spożywać śniadanie tak wcześnie jak to tylko możliwe, aby pobudzić układ trawienny do pracy. Ważna jest również pora jedzenia ostatniego posiłku, najpóźniej na dwie godziny przed snem. Odchodzi się już od twierdzenia, że ostatni posiłek powinien być spożywany do godziny 18, gdyż tryb życia wielu osób wymaga znacznego przesunięcia godzin posiłków. Ważne, by przed snem nie jeść bardzo ciężkich potraw.

Krok piąty: Pij dużo wody!

Ostatnim krokiem do zmiany nawyków żywieniowych jest porzucenie kolorowych napojów, coli i dużej ilości czarnej kawy na rzecz picia wody. Należy pić przynajmniej 1,5 litra wody dziennie. Dzięki temu metabolizm może działać prawidłowo, a ty nie czujesz się ciężko. Ponadto woda pozytywnie wpływa również na stan Twojej skóry, która jest lepiej nawilżona, a co za tym idzie również bardziej napięta, gdyż stworzone są odpowiednie warunki do produkcji kolagenu.

Ponadto warto pamiętać, by witaminy spożywać jak najczęściej w naturalnej postaci, a w przypadku tych rozpuszczalnych w tłuszczach, zawsze z jogurtem bądź sałatą z dressingiem. Istotne jest także spożywanie surówek, które mają z reguły najwięcej witamin. Vege catering może być sposobem na skuteczną zmianę nawyków żywieniowych dla osób, które nie mają czasu na gotowanie i żyją w ciągłym biegu.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij