![Naked cake, a może z dekoracją – co będzie lepszym wyborem? Poznajcie fajne przepisy](https://kreatywnastrona.pl/wp-content/uploads/2023/03/white-cake-with-berries-passionfruits-plant-white_181624-23061_11zon-620x420.jpg)
Naked cake, a może z dekoracją – co będzie lepszym wyborem? Poznajcie fajne przepisy
Nic tak dobrze nie smakuje jak domowy wypiek. Ale wiele osób uważa, że pieczenie jest trudne. Można wręcz uznać je za swoistą sztukę. Na szczęście można znaleźć fajne i łatwe przepisy, a przy tym przygotować wyjątkowe wypieki. Dziś podpowiemy Wam, czy ciasto z dekoracją czy naked cake jest lepszym wyborem. Przedstawimy Wam też dwa przepisy na obłędnie smaczne torty.
Zalety naked cake
Naked cake jest to ciasto, a może raczej tort bez dekoracji. Najczęściej składa się z dwóch bądź trzech dosyć grubych plastrów biszkopta przełożonych warstwą kremu. Poza tym ciasto nie posiada żadnych dodatków czy dekoracji. Cieszy się coraz większą popularnością. Można wręcz uznać, że taki wypiek jest modny. Coraz więcej renomowanych cukierni oferuje takie torty. Również ich przygotowanie w domu nie jest wcale skomplikowane. Przede wszystkim wynika to z faktu, że nie trzeba tracić czasu na dodatkowe dekorowanie. W takim wypieku najważniejszy jest smak i właśnie na nim się skupimy. Chodzi więc o to, aby przygotować obłędnie smaczne ciasto i nie ma tutaj dużego znaczenia, że nie prezentuje się wcale idealnie. Rzeczywiście największą zaletą naked cake jest smak i szybkość przygotowania. Skoro to już jasne, to czas poznać fajny przepis na takie ciasto.
Czekoladowy zawrót głowy
Wspominaliśmy już, że mamy naprawdę fajny przepis na obłędnie smaczne ciasto i zaraz go poznacie. Oczywiście bazą będzie biszkopt. Powszechnie uznaje się, że przygotowanie biszkoptu jest trudne. Owszem może takie być jeżeli nie wybierzecie dobrego przepisu. Na szczęście my znamy naszym zdaniem najlepszy przepis, a musicie wiedzieć, że sprawdziliśmy już niemałą ilość. Należy przygotować:
• 5 sztuk jaj ekologicznych ( należy je wyjąć z lodówki na godzinę przez ubijaniem)
• 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
• 0,5 szklanki mąki tortowej
• 3,4 szklanki cukru białego, drobnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Skoro składniki już znacie, to można rozpocząć pracę. Ubijamy białka na sztywną pianę. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą, a masa będzie jednolita przekładamy białka. Ale tym razem za pomocą drewnianej łyżki. Delikatnie mieszamy, tak aby masa nadal była puszysta. Nie używamy już miksera. Masę przekładamy do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Pieczmy 38 minut w temperaturze 180 stopni. W żadnym przypadku przez upływem 25 minut nie otwierajcie drzwiczek piekarnika, bo biszkopt opadnie. Gdy ciasto się piecze możemy przygotować krem. Ubijamy pół litra śmietany kremówki na sztywną masę i dodajemy do niej 2 tabliczki roztopionej w kąpieli wodnej czekolady deserowej. Kroimy czekoladę białą i mleczną na małą kostkę i dodajemy do śmietany. Wszystko mieszamy i gotowe. Wystarczy tylko przełożyć tort.
Zalety dekorowanych wypieków
Nie ma się co oszukiwać, dekorowane wypieki prezentują się zdecydowanie lepiej. Są bardziej okazałe, ale też mogą być eleganckie, kolorowe czy kobiece. Wszystko zależy od pomysłu na dekorację i okazji. Do dekoracji tortu na urodziny mamy czy cioci można wykorzystać kwiaty cukrowe. Wystarczy tylko nałożyć je na wierzch ciasta. Mitem jest, że dekoracje takie jak kwiaty cukrowe nie są smaczne. Są bardzo słodkie, ale dzięki temu dobrze komponują się także z kwaśnymi kremami czy też takimi przygotowanymi z dodatkiem alkoholu. Możecie do dekoracji używać także mas cukrowych i wykonywać z nich różne figurki. Aż chce się powiedzieć, że jedynym ograniczeniem jest tylko i wyłącznie wyobraźnia.
Przepis na smaczny i dekoracyjny tort
Wiecie już jak przygotować biszkopt i krem czekoladowy. Do naszego wypieku przyda się jeszcze jeden krem. Tym razem będzie to krem owocowy. Wystarczy tylko zblendować 200 gram malin i dwa banany, a następnie dodać je do 200 ml ubitej śmietany kremówki. Aby masa lepiej się trzymała, należy jeszcze dodać do śmietany opakowanie śmietan fixu. Biszkopt przekrawamy dwukrotnie i gdy mamy już trzy plastry, to przekładamy je kremami. Do dekoracji użyjemy masy plastycznej oraz kwiatów cukrowych i gotowe.