Karmel, polewa, krem.... jak zrobić dodatki do ciast i deserów

Karmel, polewa, krem…. jak zrobić dodatki do ciast i deserów?

Delikatna babeczka z wyciekającym ze środka karmelem, ciasto oblane białą czekoladą czy przełożony kremem biszkopt… Zrobiłeś się już głodny? Nie martw się, nie zostawimy cię z niczym – przedstawiamy, jak zrobić najpopularniejsze dodatki do ciast i deserów. 

Karmel, sos karmelowy

Karmel to podstawowy dodatek każdego cukiernika. Z jego pomocą można stworzyć nie tylko pyszną polewą, ale również różne, fantazyjne zawijasy, ozdoby do ciast i deserów. A jak się do niego zabrać? 

Możesz zrobić karmel metodą na sucho lub na mokro. W pierwszym przypadku należy wsypać cukier (dowolną ilość) na patelnię i następnie podgrzewać go na wolnym ogniu, aż do momentu, aż zmieni kolor na złotobrązowy. Tutaj ostrzegamy, że łatwo jest go spalić, wtedy będzie gorzki. Istnieje też ryzyko, że cukier będzie podgrzewać się nierównomiernie.

Pewniejszy jest drugi sposób, na mokro. Różni się tym, że oprócz cukru, dodajesz na patelnię 2 łyżki wody. Proces podgrzewania będzie trwał dłużej, ale za to zmniejsza się ryzyko, że coś się nie uda. Jak zrobić karmel wskazówki daje www.maxmag.pl, gdzie znajdziesz także inspiracje, do czego wykorzystać ten dodatek.

A skoro masz już karmel, może warto byłoby zrobić sos karmelowy? Wystarczy, że do płynnego cukru dodasz masło oraz śmietankę kremówkę (kwaśna śmietana się zważy), wymieszasz i jeszcze chwilę podgotujesz. 

Kajmak

Czy może być coś lepszego od karmelu? Tak, to kajmak! Idealny dodatek do deserów, tortów oraz ciast. Robi się go z mleka skondensowanego, przy czym cały proces przygotowania jest tak naprawdę bezobsługowy. Co musisz zrobić?

Z zamkniętej puszki mleka skondensowanego ściągnij etykietę. Umieść puszkę w garnku, po czym zalej go wodą tak, aby była całkowicie zakryta. Następnie gotuj mleko pod przykryciem przed ok. 2 godziny, na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągnij ją z garnka oraz przestudź. Dopiero wtedy puszkę będzie można otworzyć, a w środku znajdziesz pyszny kajmak. 

Polewa czekoladowa

Nie masz czasu, potrzebujesz sosu do deserów na już? Zrób polewę czekoladową z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady. Aby uzyskać płynny sos, wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Czyli… jak? 

Przygotuj garnek oraz szklaną lub metalową miskę o średnicy nieco większej niż średnica naczynia do gotowania. Na dno garnka wlej wodę tak, aby po włożeniu do środka miski, nie dotykała jej dna. Zacznij podgrzewać na wolnym ogniu wodę, natomiast do miski rozkrusz czekoladę i następnie rozpuszczaj ją na parze wodnej. Czekaj, aż całkowicie się roztopi.

Tak przygotowana polewa czekoladowa, po wystudzeniu, ponownie zastygnie. Jeśli chcesz, aby cały czas miała lekko płynną konsystencję, możesz dodać do niej masła, oleju kokosowego lub śmietanki. Masło oraz olej kokosowy dodatkowo sprawią, że polewa będzie bardziej lśniąca

Krem mascarpone do ciast, deserów

Czym byłby deser bez kremu mascarpone? Można nim przełożyć ciasto lub wysmarować górę.

Do przygotowania kremu potrzebujesz serka mascarpone (200 g), śmietanki kremówki 30% lub 36% (300 g) oraz 3 łyżek cukru pudru. Zarówno mascarpone, jak i śmietanka, muszą być bardzo dobrze schłodzone

Śmietankę przelej do wysokiej miski i rozpocznij miksowanie, stopniowo zwiększając obroty. Po ok. 2 min dodawaj po jednej łyżce cukru, czekając, aż poprzednia porcja dobrze się rozpuści. Na koniec przełóż mascarpone, miksuj całość jeszcze 2-3 min na niedużych obrotach.

Jeśli chcesz przełamać smak kremu mascarpone, możesz dodać do środka skórkę z pomarańczy, cytryny lub limonki, a także niewielką ilość soku z cytrusów.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij