Fit desery – najlepsze dla osób na diecie
Diety odchudzające bywają ciężkie. O ile jakoś można odmówić sobie kolejnej kanapki, tak zdecydowanie ciężej odmówić sobie deseru. A jak na złość właśnie będąc na diecie mamy ochotę na słodkości. Na szczęście nie trzeba całkowicie z nich rezygnować. Mamy naprawdę fajne pomysły na fit desery, które są wręcz idealne dla osób na diecie. Nie pozostaje więc nic innego jak poznać nasze przepisy.
Trochę tego i garść tamtego i pyszny deser gotowy
Nasz pierwszy pomysł na deser jest prosty w przygotowaniu, a do tego jest niskokaloryczny. Bazą będą owoce liofilizowane, które są ultra zdrowe, wszak w procesie liofilizacji nie tracą żadnych właściwości odżywczych. Zatem warto je jeść. Potrzebujemy dwie garści ulubionych owoców, które kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy je do głębokiej miski. Dorzucamy do nich dwie łyżki wiórek kokosowych, a także potartego na grubej tarce jednego buraka oraz łyżkę kakao. Całość mieszamy. Teraz dolewamy szklankę mleka owsianego oraz dodajemy szklankę mąki migdałowej. Wszystkie składniki ponownie mieszamy i formujemy z nich małe ciastka w kształcie kulek. Na koniec przekładamy je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut. Efekt wow gwarantowany. Takie ciastka rzeczywiście są rozkoszą dla podniebienia.
Brownie, ale w wersji buraczanej
Któż z nas nie lubi ciasta brownie? Zapewne mało jest takich osób. Ma ono jednak jedną dużą wadę, a mianowicie jest kaloryczne. Ale można niejako je odchudzić, a przy tym wcale nie musi stracić swojego smaku. Jak to zrobić? Otóż wystarczy przygotować brownie, ale w wersji buraczanej. Potrzebować będziemy 3 średnie buraki, które gotujemy. Gdy są miękkie, bledujemy je na gładką masę. Do tej masy dodajemy jedno jajko, dwie łyżki kakao oraz dwie szklanki mąki ryżowej. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Na koniec przekładamy masę do foremki i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie tego ciasta jest więcej niż proste to trzeba przyznać, że jego smak jest obłędny. Zapewne mało kto pozna, że jest ono przygotowane na bazie buraków, a nie czekolady i masła.
Sałatka owocowa na szybko
Czasami szybkie desery mogą być naprawdę smaczne. Doskonałym tego przykładem jest sałatka owocowa. My znamy super przepis. W końcu sałatka sałatce nierówna. Bazą będą owoce liofilizowane. Kroimy je w kostkę, dodajemy do nich garść świeżych malin, a także pokrojonego w kostkę banana oraz garść borówek amerykańskich. Dorzucamy jeszcze dwie łyżki kaszy manny. Całość mieszamy. Dodajemy 100 ml mleka kokosowego i jedną łyżkę wiórek kokosowych. Ponownie wszystko mieszamy. Na sam koniec dodajemy pół kubka jogurtu roślinnego. Ponownie wszystko mieszamy. Przekładamy do małych miseczek i umieszczamy w lodówce na około 2 godziny, a potem możemy się już delektować sałatką owocową.
Czas na lody
Lody są smaczne, mają jednak jedną dużą wadę, a mianowicie ciężko jest poprzestać na zaledwie jednej porcji. Na szczęście my znamy fajny przepis. Takie lody możecie jeść niemal bez opamiętania, bo rzeczywiście są niskokaloryczne, a do tego bardzo zdrowe. Bazą są owoce. Blednujemy cztery banany, dodajemy do nich garść malin oraz kubek jogurtu roślinnego. Wszystkie składniki ponownie mieszamy. Przekładamy teraz do foremki bądź plastikowego pudełka i umieszczamy w zamrażalniku na przynajmniej 2 godziny. Możemy też przygotować lody kakaowe. Będziemy potrzebować 400 ml jogurtu roślinnego oraz 8 łyżek kakao. Składniki mieszamy, dodajemy do nich jeszcze łyżkę miodu. Przekładamy do pudełka i mrozimy przez kilka godzin. Lody najlepiej nabierać ciepłą łyżką.
Ciastka fit
Czas na kolejny przepis. Tym razem na ciastka fit. Potrzebujemy połowy szklanki płatków owsianych. Dodajemy je do miski, następnie dorzucamy garść rodzynek i orzechów pokrojonych na małe kawałeczki. Dodajemy także łyżkę sezamu i dwie łyżki wiórek kokosowych. Dosypujemy szczyptę soli i dodajemy łyżkę kakao. Całość mieszamy. Wbijamy jeszcze dwa jajka. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy szklankę mąki kokosowej. Po wymieszamy składników nakładamy porcję dużą łyżką na blachę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.